Håll koll på ekonomin i företaget

· Ekonomi
Author

Att ha ett eget företag är drömmen för många, och för de som tagit steget är det förstås viktigt att hålla ordentlig koll på företagets ekonomi. Tyvärr har många företagare alldeles för lätt att koncentrera sig på dagens tekniska problem, och dessutom tycker man ibland att ekonomi är ganska tråkigt. Det är synd, för företagandet blir bra mycket roligare om man känner att man har koll på ekonomin och att företaget inte bara går runt utan också ger en vettig vinst.Det finns mycket hjälp att få på Internet, till exempel från Skatteverket. Om man tittar på de råd som ges på olika sajter så återkommer hela tiden några råd:

  • Gör budget: Det är ju först när du gjort en budget som du fått ett mål och kan börja säga att verksamheten går bra. När man gör sin budget är det också ett tillfälle att fundera en gång till på kostnaderna. Man kan ju exempelvis fundera på om företagets bilkostnader är rimliga, om man verkligen behöver all yta man hyr och så vidare.
  • Inte gå till sängs förrän alla dagens fakturor är skickade. Det är viktigt för likviditeten. Försök få kunden att acceptera korta betalningstider och leverantören att acceptera långa tider.
  • Följ upp regelbundet. Ingen helg förrän resultat och budget stämts av!

Nu måste man förstås acceptera att det finns riktigt duktiga företagare som är ganska kass på att hålla koll på företagets ekonomi. Den naturliga utvägen är förstås att ta hjälp av dem som är proffs på det här. Det här kan bli väl investerade pengar. Företagaren får tydliga uppföljningar på resultatet, och dessutom någon som ser till att moms och skatter redovisas och betalas på bästa sätt. Det här gör att företagaren kan koncentrera sig på kundfrågor och teknikfrågor.En mycket stor fördel med att anlita proffs på redovisningen är att man inte själv behöver hålla koll på nya bestämmelser och regler, det sköter ju redovisningsföretaget.