Resor i tjänsten

· Företagande, Karriär
Author

Tjänsteresor och resor till och från arbetet är omdebatterade. Hur ska det fungera och vilka krav kan du ställa på din arbetsgivare?

Resor till och från jobbet

Att pendla till jobbet är en del av vardagen. Studier visar dock att att långa pendlingstider till jobbet tär på hälsan, både mentalt och fysiskt. En anledning varför många väljer längre avstånd mellan jobb och boende är sökandet efter högre lön eller större hus. Många jobbar i centrala delar av städerna men har inte råd med bostäderna i området, istället flyttar det några mil utanför för en bättre fritid men måste spendera flera timmar varje dag i bilen eller kollektivtrafiken.När du förhandlar om ett anställningskontrakt eller löneförhandlar kan du ställa kravet att få ersättning för pendlingen. Ett gratis busskort eller bilersättning kan vara mer värt än några hundralappar extra på lönen. Företaget har så klart ingen skyldighet att gå med på kravet men argumenterar du för din sak kan du få igenom det.

Resor i tjänsten

Om du reser i jobbet för att möta kunder eller leverantörer kommer du att spendera perioder hemifrån, kanske till och med utomlands. Tjänster som Fast Track Travel gör det lättare för dig att boka in resorna med dina egna preferenser, det är ett möjligt krav att ställa till företaget så du slipper spendera arbetstid för att ringa flygbolag och hotell.Du ska alltid ha traktamente för att få pengar tillbaka för logi, ökade matkostnader och småutgifter. Vanligtvis betalas detta ut i efterhand och enligt en schablonberäkning gjord av Skatteverket. Reser du utanför dina vanliga arbetstider ska du enligt kollektivavtal få restidsersättning. Vanligaste uträkningen för ersättningen är din månadslön delat med 240 för varje timme du reser. För någon med 25 000 kronor i lön ger det 208 kronor för 2 timmars resande.