Vad behövs för att börja med trading?

· Ekonomi
Author

Trading är något av ett samlingsbegrepp för många typer av handel, och aktier är en av dem. Här tar vi och tittar lite närmare på vad det är man behöver för att komma igång med detta. Detta kommer att gå in på detaljer som egenskaper och psykologi såväl som kapital.

trading_377247718

Det första man ska vara medveten om är att trading kräver en hel del disciplin och dedikation. Saknar man dem kommer man troligtvis inte se stora framgångar inom trading. Detta är heller inte något man bör ge sig in på för att man tror att det är ett lätt sätt att tjäna lite snabba pengar. Man kommer att behöva en hel del kunskap och spendera en ansenlig mängd tid för att lyckas. Men som så mycket annat som kräver tid och energi kan trading vara mycket lönsamt om man verkligen satsar på det helhjärtat.

Är detta rätt för mig?

Den enda personen som egentligen borde svara på detta är en själv. Det krävs dock att man är mycket ärlig med sig själv och har väldigt god självinsikt. Kan man inte se sina egna brister är det lätt hänt att man gör samma misstag om och om igen utan att lära sig något.

Många personer som kommit till trading har gjort detta från andra branscher och områden, men ändå haft stora framgångar. Ett område som sett en hel del överförbara egenskaper är poker. En jämförelse som har gjorts tidigare och av många olika personer med erfarenhet i både trading och poker. I båda dessa krävs det att man har en bra analytisk förmåga, veta när det är dags att släppa något man annars är investerad i, tålamod och en förmåga att hålla sig lugn. Detta kan även ses i det strategier man använder i poker och hur de är beroende av de ovan nämnda egenskaperna.

Kan man utbilda sig?

Det finns en hel del utbildning som kan förbereda en för att ta sig in på olika områden av trading, men i grund och botten finns det ingen utbildning specifikt för detta. Vad man kan satsa på att utbilda sig inom är allmänt om hur finansiella instrument och ekonomi på många olika nivåer fungerar i dagens samhälle.

utbildning_5530669

Utbildningar inom finans och analyser kan vara ett mycket bra ställe att börja på och kan ge en goda förutsättningar för att ta sig vidare inom trading. Men intresse för området är en av de viktigaste faktorerna och har man bara det kan man ta sig in i trading utan några formella utbildningar.

Vilket kapital behöver man?

Detta är ofta den stora frågan när det gäller trading. För att kunna hitta svaret på denna fråga måste man dock först kunna svara på hur mycket man känner att man behöver tjäna. Ju högre denna summa är desto större kapital kommer man att behöva.

kronor_366698360

Har man planen att leva på avkastningen man får kommer en behov av kapital gå upp avsevärt än om man fortsätter att arbeta med något och göra sin trading på egen tid. När man först börjar med trading kan det vara en bra idé att förvänta sig en relativt låg avkastning.

Vissa har som mål att tjäna 5 % varje månad, men detta är inte rekommenderat för nybörjare. Det är betydligt mer realistiskt att satsa på ca 2 %. Vill man då tjäna en viss summa varje månad för att ha råd att betala räkningar och något att leva på utöver detta, kommer man att behöva räkna ut hur stort kapital man behöver.

Säger vi till exempel att man vill tjäna 25 000 i månaden efter skatt på en 2 % avkastning kan man tänka sig detta som följande:

(25 000 / 0.7) / 0.02 = 1 785 000

Enligt uträkningen får man då ett kapitalkrav på nästan 1.8 miljoner kronor. Detta är så klart en förenklad formel, men den kan fortfarande användas för att grovt uppskatta vilket slags kapitalkrav man ställer på sig själv.